Ce pensii vor avea salariaţii de azi. Cum poţi beneficia de o PENSIE DECENTĂ

Un român care va ieși la pensie peste 30 de ani va primi de la stat mai puțin de 30% din ultimul salariu, iar pensia privată obligatorie îi va completa veniturile până la aproximativ 40%. În aceste condiţii, pensia facultativă devine o necesitate, dar trebuie contribuit de tânăr, de la 25-30 de ani, pentru a avea un venit decent la bătrânețe.
Iulian Tudor
29 mart. 2016, 07:51
Ce pensii vor avea salariaţii de azi. Cum poţi beneficia de o PENSIE DECENTĂ

Estimările specialiștilor sunt alarmante, scrie jurnalul.ro. În anul 2046, când se va pensiona o persoană care acum are 35 de ani, pensia sa va fi foarte mică. Nu putem calcula cât pentru că nu se știe cum vor evolua salariile, însă, dacă acum pensia ar reprezenta doar 40% din salariu, cineva care ar avea salariul mediu net pe economie (1.998 lei în 2016, conform Comisiei Naţionale de Statistică) ar ieşi la pensie cu numai 800 de lei, potrivit estimărilor realizate de Comisia Europeană. Însă tânărul de astăzi şi-ar putea majora venitul la bătrâneţe cu 379 de lei lunar dacă ar contribui la un fond facultativ (Pilonul III) cu 150 de lei lunar, timp de 30 de ani. Dacă se hotărăşte să cotizeze de la 40 de ani, va avea o pensie facultativă de 162 de lei, iar dacă începe să cotizeze de la 50 de ani, va avea numai 87 de lei, potrivit estimărilor Certinvest Pensii. Aceste calcule se bazează pe un randament mediu anual de 2% pentru fondul de pensii, sub nivelul mediu actual, care este de 8%, deci sumele ar putea fi mai mari. Pensia poate fi mai consistentă dacă se contribuie mai mult, maximul legal permis fiind de 15% din venitul brut lunar.

Citeşte şi Protest al poliţiştilor, la sediul MAI. Nemulţumirile sunt legate de deficitul de personal şi subfinanţare

Şi angajatorul poate plăti

Pensiile facultative beneficiază de deductibilitate fiscală în limita a 400 de euro pe an pentru angajat, plus 400 de euro pe an pentru angajator. Cu alte cuvinte, statul ne permite să deducem din impozitul pe venit 1.800 de lei anual, ceea ce înseamnă circa 150 de lei lunar, bani pe care nu-i mai dăm Fiscului, ci îi punem în contul de pensie facultativă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru angajator, care poate să deducă 1.800 de lei anual pentru fiecare angajat, din impozitul pe profit. Deci, un tânăr de 30 de ani care vrea să beneficieze în totalitate de această facilitate va contribui cu 150 de lei la Pilonul III, iar dacă şi angajatorul său mai achită 150 de lei, tânărul va lua o pensie facultativă de 757 de lei, timp de 20 de ani. Procedura de deductibilitate intră exclusiv în sarcina angajatorului. „Deductibilitatea fiscală a contribuțiilor la Pilonul III se acordă exclusiv de către angajator, pe baza documentelor justificative prezentate de angajat, printre care copie a actului de aderare, copie a ordinului de plată și/sau un document emis de fondul de pensii facultative pentru situația în care angajatul plătește din propriul salariu net o contribuție individuală la Pilonul III”, a declarat Raluca Țintoiu, director general NN Pensii și președinte al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

2,5 pensionari la un angajat

În România, populația va continua să se diminueze pe termen lung, de la aproximativ 19 milioane de locuitori, câți vor fi în 2020, la 17,4 milioane de români în 2060, conform predicțiilor Eurostat. Odată cu această situație, scade numărul persoanelor angajate din economie și se accentuează fenomenul de emigrare, ceea ce va duce la creșterea dependenței pensionarilor de populația activă în următorii ani, cu impact major asupra modului în care vom trăi la pensie. În prezent, contribuțiile la pensia de stat ale unui angajat trebuie să susțină 1,3 pensionari. Până în 2032, când va ieși la pensie cel mai numeros val de participanți la pensiile private obligatorii, se estimează că raportul se va dubla, ajungând la 2,5 pensionari per angajat.

Cum putem beneficia de 150 de lei pe lună

Artiştii, actorii, avocaţii, ziariştii, toţi cei care au profesii liberale, inclusiv cei care lucrează pe drepturi de autor, beneficiază de deductibilitate la contribuțiile către fondurile de pensii facultative, în limita echivalentului în lei a sumei de 400 euro anual. „Venitul net anual înscris în Declarația 200 se diminuează cu suma respectivă și, implicit, impozitul pe venit este aplicat unei baze de calcul mai mici cu valoarea aferentă cheltuielilor deductibile”, a explicat Raluca Țintoiu. Aceasta a adăugat că procedura este aceeași, inclusiv în cazul unei persoane fizice care lucrează pe drepturi de autor, indiferent de numărul firmelor cu care o entitate colaborează. Limita de deductibilitate fiscală este aceeași și în cazul profesiilor liberale, anume 400 de euro pe an. Cu precizarea că persoanele care lucrează fie ca PFA (comercianți), fie ca PFI (profesii libere), fie prin drepturi de autor vor beneficia de un singur plafon de deductibilitate în limita celor 400 de euro anual. „În cazul persoanelor fizice care lucrează prin drepturi de autor cu impozit de 16% reținut la sursă de către firmele colaboratoare, reprezentând impozit final, precum și pentru PFA/PFI care lucrează cu normă anuală de venit, deductibilitatea fiscală a contribuțiilor la Pilonul III nu se aplică, întrucât aceste entități nu țin evidențe contabile și nu au obligația depunerii Declarației 200”, a mai explicat președintele APAPR.

Citeşte şi Victor Ponta, pe Facebook: Guvernul Boc-Băsescu „a luat” de la oameni, să vedem ce face „Guvernul Lui”

Piața pensiilor facultative este împărțită între 10 fonduri de pensii la care contribuie 382.318 de români, cu 10% mai mulți decât în 2014. În total, aceștia au cumulat contribuții de 214 milioane de lei în 2015, valoarea fiind cu 18% mai mare comparativ cu anul precedent. În total, activele celor 10 fonduri se ridică la 1,25 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că, în medie, fiecare participant deţine 3.269 de lei. Specialiştii estimează că această piaţă va atinge un număr de 500.000 de participanți și active nete de două miliarde de lei până în 2018.

DailyBusiness
Prețul argintului a luat-o RAZNA! A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Sore a slăbit renunțând la un singur aliment! Cântăreața este foarte sexy acum!
Fanatik.ro
Acestea sunt ouăle care au rupt supermarketurile din România. Sunt aduse din Ucraina și au un preț ireal de mic
Capital.ro
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Playtech.ro
Fiica Biancăi Drăgușanu, uluitor ce transformare! Doamne cât de schimbată e Sofia
DailyBusiness
Investiții de MILIOANE de euro pentru modernizarea spitalelor. Ce a anunțat Adrian Câciu
wowbiz.ro
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național din București
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
„Abia putea respira” A condus 20 de km sub șoc anafilactic pentru a-și salva viața. Un bărbat de 80 de ani din Suceava a ajuns în ultima clipă la spital, de unul singur
Cancan.ro
Vlad Gherman rupe tăcerea, la 3 luni după nuntă! De ce nu se înțelege cu Oana Moșneagu: 'Nu poate să stea locului!' 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Ea e fosta campioană româncă de la Roland Garros care s-a lăsat de tenis pentru a deveni chirurg la Floreasca! The Sun i-a prezentat povestea în detaliu
Capital.ro
Elena Udrea e în culmea fericirii! Anunț minunat despre ieșirea din închisoare
StirileBZI
Pungile de plastic vor fi interzise! De când se va aplica decizia
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de ce spune biserica". Experiența tulburătoare a unei avocate care a trecut prin moarte clinică
substantial.ro
Melania Trump susține că democrații și presa au alimentat tentativele de asasinat asupra soțului ei
MediaFlux
Românii care STAU la BLOC riscă AMENZI! REGULA esențială care NU trebuie ÎNCĂLCATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Institutul Pasteur, o instituție de cercetare în declin: de la pionierat în Europa la doi angajați și pierderi financiare majore